ФІНАЛ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ ВИНАХІД РОКУ - 2020! ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ!

Грамота Винахід року 2222

Колектив Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук знову отримав перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Винахід року», який проводить Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), спільно з Торгово-промисловою палатою України за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою популяризації винахідницької діяльності та привернення уваги вітчизняних і закордонних інвесторів й виробників.
Відповідно до рішення Конкурсної комісії в номінації «Харчове виробництво» перше місце присуджено винаходу колективу Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук «Спосіб визначення культур Streptococcus thermophilus за допомогою пари специфічних олігонуклеотидних праймерів методом полімеразної ланцюгової реакції» (патент №111130).
Винахід стосується способу ідентифікації заквашувальної мікробіоти, а саме генетичної типізації бактерій S. thermophilиs. Спосіб розроблено для здійснення належного контролювання цього мікроорганізму в бактеріальних препаратах, заквашувальних культурах, ферментованій молочній продукції, якщо виробником заявлено його використання впродовж технологічного циклу виробництва. Винахід також застосовується для проведення науково-дослідної роботи з ідентифікації чистих монокультур, визначення їх таксономічного положення. Винахід призначений для державних органів та організацій, що здійснюють контроль і нагляд у сфері виробництва харчових продуктів, інспекційний та аудиторський контроль; а також для наукових працівників, викладачів та студентів вузів агропромислового профілю. Винахід вирішує важливу соціальну проблему, а саме сприяє забезпеченню випуску ферментованої молочної продукції високої якості.
Церемонія нагородження переможців конкурсу відбулась в онлайн-форматі 24 червня 2020 року. Винахід представили завідуюча Відділом хлібопекарного та борошномельно-круп'яного виробництва Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, доктор технічних наук Науменко Оксана Василівна та науковий співробітник Відділу аналітичних досліджень та якості харчової продукції Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України Вакуленко Микола Михайлович.
 
 Номінація Науменко Вакуленко